Zánkai Erzsébet-tábor

Hát persze, hogy elvállalom! – szeretek táborozni a gyerekekkel és a zánkai tábor a kedvenc helyem. Gyorsan átszerveztem mindent, amit arra a hétre terveztem. Nagyon jó kollégáim vannak, tudtam, hogy megértik és nagyon jól boldogulnak nélkülem is /ha nem jobban 😊/ a munkában. 
22 gyermek érkezett Dumbravénből, Csíkfaluból és Lészpedről a zánkai táborba, azonban egyidőben 1.650 gyermek és kísérőik táboroztak együtt a Kárpát-medence szinte minden részéből. 
Mi a LILA csapatba kerültünk, Tesók /fiatal animátorok/ szervezték a programokat, lelkesítették a csapatokat. 
„Csak a lila, csak a lila, hej, hej!„ – kiabáltuk nagyon sokszor. 
Regula mókán megismertük a tábor szabályait. 
Úgy 50 féle program közül választottuk ki, hogy mit szeretnék csinálni, kipróbálni a héten. 
A Tesók disco-t, koncertet szerveztek, színházban, sétahajózni voltunk, kísérleteket néztünk, éjszakai akadályversenyen vettünk részt, métáztunk, falat másztunk. 
A gyerekek a legjobban a sárkányhajózást, a táncházat, a tábortüzet és a Hősök Napját szerették. 
A legszuperebb sárkányhajós edző Dani volt, akivel nagyon összebarátkoztunk, spontán meghirdetett versenyben 3 hajó közül mi nyertünk. A táncházban pedig mi tanítottuk Danit és a többieket moldvai táncokra. 
A Hősök Napján ott voltak a tűzoltók, rendőrök, mentősök, katonák, kipróbálhatták a gyerekek, hogy milyen tüzet oltani, rendőrautóban ülni, katonának lenni. Nagyon szerettük ezt a programot.
Egyik napra Ki mit tud?-ot szerveztek a táborban. Miért ne próbálnánk meg? Hamar összeállt a 3 falu, Csíkfalu, Dumbravén és Lészped. Megmutattuk hogyan tudunk táncolni, énekelni, mesét és verset mondani. Ez olyan jól sikerült, hogy továbbjutottunk a döntőbe, majd ott a 16 előadás közül bennünket választottak a táborzáró estre. Majd kétezren látták, hallották hogyan tudunk táncolni, hujjogtatni.
„ Aki nem tud táncolni, menjen haza aludni! De mi tudunk táncolni, itt maradunk mulatni.„ 
A gyerekek sok minden tanultak ebben a táborban, sokat beszéltek magyarul és barátságok szövődtek máshonnan érkezett gyermekekkel. Utolsó este sok összeölelkezett gyermeket, könnyes szemet láttam a táborzárón. 
„ Nagyon szép tábor volt, jövőre is szeretnék jönni! „ – mondták nekem. Köszönjük szépen a lehetőséget Hoffmann Ferencnek és a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének.

Vanczer Zsuzsi, Dumbravén önkéntes falugazdája