Áldott karácsonyt és boldog új esztendőt kívánunk!

Karácsonyi levél Dumbravénből

Karácsony tájékán, közeledve az esztendő végéhez mindig beszámolunk a dumbravéni oktatási helyszín tanévkezdéséről, őszi eseményiről és adventi időszakáról. Bemutatjuk a hétköznapjainkat, a magyarórákat és a hagyományőrző foglalkozásokat, felelevenítjük azokat az eseményeket, amelyeken szeptember óta részt vettünk. Tartalmas és értékes hónapok vannak mögöttünk, jó ezekre visszagondolni. 
A dumbravéni magyaroktatás a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége által koordinált Moldvai Csángómagyar Oktatási Program keretén belül működik. Az anyanyelvi foglalkozások, hagyományőrző alkalmak és közösségi programok színtere a Francesca Ház, amely teljes egészében civil támogatásokból épül. A helyszínt a Moldvai Értékekért és Közösségekért Alapítvány és a Dumbravénért Egyesült támogatja, ez a két szervezet irányítja az építkezést is. 
Szeptembertől új lendületet kapott a hagyományőrzés Dumbravénben: Porundi Alina-Celina foglalkozik a gyermekekkel és a fiatalokkal a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége alkalmazásban. 
A 2018/2019-es tanévben hetvenöt tanítványunk van, ők hat csoportban járnak a Francesca Házba. Nagy örömünkre tizennégy óvodás vesz részt a magyar foglalkozásokon. Középiskolásoknak is szervezünk magyarórákat és hagyományőrző alkalmakat. 
A magyarórák mindig játékosak, arra törekszünk, hogy élményt nyújtsunk a gyermekeknek. Mozgás, ritmus, mondóka, ének, vers és mese, ezek a foglalkozások alapelemei. Ebben a tanévben már a kisebbek is járnak hagyományőrzésre, fontos megerősítenünk bennük, hogy milyen gazdag és értékes a moldvai magyar kultúra. 
Rendszeresen megünnepeltük a gyermekek születésnapjait a Francesca Házban. Fontosnak érezzük ezeket az alkalmakat, így válik egyre erősebbé a közösségünk. 
Október elején remek hangulatú szüreti bálon vettünk részt a dumbravéni fiatalokkal Pusztinán. A program magyar nyelvű misével kezdődött, amelyet Berszán Lajos atya mutatott be a Szent István templomban. Ebédre finom geluskával készültek a házigazdák, majd szekeres felvonulás következett: a pusztinaiak és a dumbravéniek énekszóval, hujjogatásokkal hívták meg a falusiakat az esti mulatságra. Délután a helyi gyerekek, menyecskék és asszonyok mutatták meg az énekeiket és a táncaikat, majd a dumbravéni hagyományőrzők adtak elő táncos műsort. A késő estig tartó szüreti mulatságot tombolahúzás is színesítette. Hálásan köszönjük a meghívást, nagyon jól érzetük magunkat! Jó volt együtt lenni az életerős pusztinai közösséggel. 
Október 21-én Dumbravén szomszéd falujában, Külsőrekecsinben szüreti bált tartottak. A mulatozók szekérre ültek, és ellátogattak hozzánk, a Francesca Házba is, ahol pálinkával, borral és kozonákkal fogadtuk őket. Köszönjük szépen a külsőrekecsinieknek a látogatást!
November 17-én két gyermekkel, Mesterke Denisza-Gabriellával (IV. osztály) és Polkovniku Leonóra-Magdalénával (VIII. osztály) vettünk részt a XV. Szeret-menti Népdalvetélkedőn, Magyarfaluban. Denisza két elismerést is kapott: a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület (KEMCSE) és a Szentegyházi Gyermekfilharmónia különdíjait. Az utóbbival arra is jogot szerzett, hogy jövőre részt vehet egy ének-zene táborban, Szentegyházán. Szívből gratulálunk mindkettőjüknek! 
November közepén a Francesca Ház csapata is részt vett a Kriza János Balladamondó, Balladaéneklő és Mesemondó Versenyen, Sepsiszentgyörgyön. Tanítványaink nagyszerűen helytálltak az országos megmérettetésen, mesemondó kategóriában: Gyurka Krisztina-Andrea (V. osztály) II. helyezést ért el, Farkas Jánoska pedig dicséretet kapott. Büszkék vagyunk rájuk, hisz székelyföldi, erdélyi és partiumi gyerekek között érték el ezeket az eredményeket.
December 5-én Dumbravénbe, a Francesca Házba is ellátogatott a Mikulás bácsi, akit énekekkel, mondókákkal, versekkel, népi gyermekjátékokkal és tánccal köszöntöttek a gyerekek és a fiatalok. Hálásan köszönjük a Moldvai Értékekért és Közösségekért Alapítványnak, támogatóinknak és önkéntes falugazdánknak, Vanczer Zsuzsinak, hogy ilyen gazdagon megtöltötték a Mikulás puttonyát! 
A karácsonyi ünnepségünket december 21-én fogjuk tartani. A keresztszülők és támogatók jóságának köszönhetően minden tanítványunk kap karácsonyi ajándékot az ünnepség végén. Erről december 22-én fogunk beszámolni. 
Hálás köszönetet szeretnénk mondani a keresztszülőknek, támogatóknak és mindazoknak, akik figyelemmel kísérik a dumbravéni közösség és a Francesca Ház életét. Köszönjük a keresztszülőknek a figyelmüket és törődésüket a keresztgyermekeik felé. Ők teremtik meg a hidat Dumbravén és Magyarország között, ők tüntetik el az ezer kilométeres távolságot. Köszönjük Silvano Bianchi-nak és minden támogatónknak, hogy segítenek megvalósítani közös álmunkat, a Francesca Házat. Hálásan köszönjük Vanczer Zsuzsinak, hogy fáradhatatlanul mellettünk áll!

Áldott karácsonyt és boldog új esztendőt kívánunk!

Majzik-Daczó Kinga
Porundi Alina-Celina
Majzik Tamás