Projekt leírás

Projekt neve: 

Dumbravéni Gyermekek Háza építése

 

Projekt helyszín: 

Románia, Bacău megye, Fundu Răcăciuni-Külsőrekecsin-Dumbrăveni

 

Projekt időtartam:

2016. március-2018. május 31.

 

Projekt célja:

  • Dumbravén településen a gyermekek számára iskolai és óvodai foglalkozásokhoz tantermek
  • Dumbravéni tanárok számára szolgálati lakás
  • Dumbravéni közösség számára közösségi tér
  • Orvosi rendelő az önkéntes orvosok számára
  • Csángó kiállítás számára tér
  • Vendégszoba
  • Udvar-játszótér

 

Dumbravén a legfiatalabb moldvai csángómagyar település, 1991-ben alapították a szomszédos Külsőrekecsin árvízkárosultjai. Azóta egyre gyarapszik a falu, jelenleg több mint 400-an lakják.

Dumbravén életerős település: évről évre sok gyermek születik.

A 2016/2017-es tanévben 80 gyermek vesz részt a délutáni, iskolán kívüli magyar órákon és hagyományőrző foglalkozásokon.

Óvodások, általános iskolások és középiskolások látogatják a magyar órákat. A falubeli magyar oktatás kapcsán felnőtt hagyományőrző csoport is alakult a településen.

A magyar oktatás jelenleg egy kisméretű, bérelt ingatlanban folyik, amely már évek óta nem alkalmas erre a célra. A ház egyik szobája a tanterem, másik szobája a tanári lakás.

Ezért döntöttünk úgy, hogy felépítjük a Dumbravéni Gyermekek Házát.

Közösségi háznak álmodjuk ezt, mely az egész falu számára épül. Szeretnénk, ha a gyermekek, a szülők és nagyszülők és magukénak érezhetnék. Itt zajlanak majd a magyar órák és a hagyományőrző foglalkozások.

Az épületbe két tantermet, tanári szolgálati lakást, orvosi rendelőt, moldvai tárgyi értékeket bemutató kiállítást és két vendégszobát tervezünk. A házban vendégül tudunk majd látni önkéntes pedagógusokat és hagyományőrzőket, akik az oktatási tevékenységünket gazdagítják majd.

A Dumbravéni Gyermekek Háza a térség turisztikai információs központjaként is működne.

A Dumbravéni Gyermekek Házának felépítését Majzik Tamás tanító mellett, aki 6. éve tanít a faluban, lelkes magyarországi támogatók kezdeményezték, elsősorban Vanczer Zsuzsanna, aki 4. éve segíti a magyar iskola működését.

Létrehoztunk két szervezetet a projekt megvalósítására és fenntartására:

  • Moldvai Értékekért és Közösségekért Alapítványt, mely magyarországi bejegyzésű szervezet, valamint
  • Asociatia „ Dumbravénért Egyesület „ –et, mely romániai bejegyzésű szervezet

A ház megvalósításához csatlakozott a projekt legnagyobb olaszországi  támogatója, Silvano Bianchi , aki felesége, Francesca Bugatti-Bianchi emlékére segíti a gyermekek házának felépítését.